Saturday, February 14, 2009

Liberalizarea preturilor etapa a reformei economice, crearea sistemului de preturi specifice economiei de piata

Sistemul de preturi existent pina in 1981 a creat distorsiuni mari care s-au datorat mai ales performarii costurilor reale ale productiei ramurilor de baza si deformarea propagata a preturilor in intreaga economie. Aceste distorsiuni si abateri s-au manifestat in principal prin urmatoarele:

1) Indepartarea pretului de nivelul real al costului ceea ce a condus la rezultate nesatisfacatoare concretizate in existenta unor activitati si produse cu pierderi paralel cu realizarea unor rentabilitati exagerate la alte produse si activitati;

2) Indepartarea nivelului preturilor interne fata de cele externe de regula fiind subevaluate in raport cu aceste;

3) Mentinerea neschimbata a preturilor pe perioade mari(lungi) netininduse seama de evolutia costurilor de productie si a preturilor externe;

4) Finantarea indirecta a industriei prelucratoare prin preturile scazute din agricultura si ramurile extractive;

5) In lipsa preturilor bazate pe cerere si oferta nu se putea determina cu precizie ce activitati ale economiei sunt sau nu rentabile ca rezultat nu se putea orienta corect procesul de restructurare si dezvoltare a economiei nationale.

In procesul de tranzitie spre economie de piata orice tara se afla in fata unei optiuni fundamentale in ceea ce priveste pretul si anume o sa accepte practicarea unor preturi relativ joase si stabile, dar care nu asigura echilibrul D si S ori sa accepte introducerea unui sistem nou de preturi care va asigura acest echilibru. Una din importantele modalitati de acoperire a dezechilibrului dintre D si S este liberalizarea preturilor. In RM crearea unui sistem specific economiei de piata a inceput cu decretul presedintelui din 26.12.91 Nr. 256 care a pus inceputul primei etape a liberalizarii pretului, in cadrul acestei etape se reglementau preturile la piine, la unele produse din carne, ulei pentru care preturile erau fixate si statul rambursa din buget diferenta dintre cost si pret. De asemenea erau administrate tarifele la energie electrica termica si serviciile comunale.

Etapa a 2-a s-a declansat din 01.11.92 si a introdus schimbari esentiale in mecanismul formarii preturilor cu amanuntul. In afara de preturl de livrare si adaosul comercial inclus, elementele structurale a pretului cu amanuntul au devenit chelt de transport si dobinzile bancare pentru creditele luate. Totodata are loc liberalizarea preturilor la majoritatea produselor alimentare si a tarifelor in transport.

Etapa 3 a demarat in noiembrie 1993, statul a inceput controlul activitatii agentilor economici monopolisti. Au fost liberalizate preturile la piine si produsele lactate. Statul continue sa administreze preturile la energie electrica, termica, gaze naturale si unele servicii comunale.

Etapa 4, incepinduse din 1995, caracterizata in principal prin liberalizarea preturilor la medicamente.

La momentul actual putem mentiona majoritatea preturilor in RM sunt libere.

No comments:

Post a Comment