Saturday, February 14, 2009

Mecanismul formarii preturilor in cadrul categoriilor acestora, incidenta impozitelor indirecte asupra nivelului de pret

Preturile de comercializare sunt preturile la care se vind produsele prin unitatile comerciale specializate sau prin magazinele proprii de desfacere a unitatilor de productie. Preturile de comercializare sunt preturile angro si preturile cu amanuntul.

Preturile angro se aplica la comercializarea produselor in cantitati mari de S.C.specializate pentru desfacerea marfurilor angro. Aceste unitati cumpara cu ridicata de la producatori interni si externi si le vind la un pret de comercializare ce cuprinde un adaos comercial dimensionat astfel incit sa permita acoperirea chelt de circulatie si realizarea unui profit. In mod asemanator se formeaza preturile de vinzare cu amanuntul, ele tre sa asigure comerciantului recuperarea pretului cu ridicata negociat si platit furnizorului plus adaosul comercial al detailistului. Stabilirea nivelului pretului si a adaosului comercial se realizeaza in general in regim liberalizat prin negocieri intre agentii economici. Stabilirea impozitelor indirecte care se includ in pretul final este reglementata de stat.

No comments:

Post a Comment