Friday, February 13, 2009

Tarifele p/u serviciile de turism si alimentare publica

Tarifele p/u transporturi turistice

Principalele tipuri de tarife:

1) Tarife pe km – se aplica in cazul transporturilor turistice in care se realizeaza o viteza medie de minimum 25km/h sau minim 200km/zi. Tariful pe km se inmulteste cu distanta in km si rezulta suma ce se taxeaza p/u distanta. La aceasta se adauga asigurarea si diurna soferului, rezultind suma la care se aplica comisionul firmei turistice;

2) Tariful de stationare – se aplica doar in situatiile in care nu se realizeaza o viteza comerciala de 25km/h sau 200km/zi, stationarea negociindu-se intre 8-16 h/zi;

3) Tarif de dislocare – se aplica p/u nr. de km parcursi pina la sediul beneficiarului, cind se afla situat in alta localitate decit cea a mijlocului de transport.

Tariful total va rezulta prin suma tarifului p/u km parcursi, tariful de stationare si dislocare si TVA.

Tarifele de cazare

Reteaua de cazare e alcatuita din:

a) Forme principale de cazare – hoteluri, moteluri, vile, hanuri si cabane;

b) Forme secundare de cazare – campinguri, bungalouri si locuinte particulare.

In functie de modul in care se desfasoara turismul, tarifele pot fi:

Ø Tarife de cazare p/u turisti pe cont propriu in hoteluri, vile, moteluri etc. Ele se exprima in unitati monetare pe zi, pe loc si tip de camera. Aceste tarife se stabilesc de conducerea unitatii de cazare si se afiseaza la receptie;

Ø Tarife contractuale – practicate p/u turistii sositi organizat, pe baza de contracte. Ele se stabilesc la nivele inferioare celor practicate p/u turismul pe cont propriu.

In tarif de cazare sunt cuprinse unele prestatii suplimentare efectuate gratuit.

Preturile in alimentatia publica

Prin ordinul Departamentului Comertului al RM nr.12 din 26.04.96 este aprobata hotarirea”privind formarea preturilor la # de alimentatie publica ale agentilor economici din RM”.

Intreprinderile de alimentatie publica procura marfuri p/u prelucrare ulterioara la preturi libere de livrare sau preturi cu amanuntul si preturi de achizitie.

Produsele agricole si alte marfuri achizitionate de # de alimentatie publica pe pietile alimentare se inregistreaza la intrari in # la preturi de achizitie cu aplicarea adaosului comercial.

La marfurile de importanta sociala se aplica adaosul comercial de pina la 20% la pretul liber de livrare sau la pretul de achizitie indicat in actul respectiv.

Calculul preturilor de vinzare la fiecare fel de bucate de productie proprie, inclusiv la produsele alimentare, culinare, de cofetarie si la semifabricate se intocmeste pe fise – tip F-57.

Preturile de desfacere tre sa fie dimensionate astfel, incit sa asigure unitatilor: recuperarea pretului cu ridicata platit furnizorului de mat prima, acoperirea chelt de obtinere a preparatelor, a adaosului comercial si realizarea profitului. Cotele de adaos sunt diferentiate pe categorii de unitati si grupe de produse, dupa natura lor – preparate de carne, lactate, bauturi alcoolice, cafea etc.

No comments:

Post a Comment