Friday, February 13, 2009

Tarifele la serviciile gospodariei comunale si locative

Grupa tarifelor p/u serviciile de gospodarie comunala si locativa cuprinde o gama larga de tarife, corespunzatoare diversitatii activitatilor legate de aceasta ramura: intretinerea si repararea strazilor, iluminatul public, salubritate, intretinerea gradinilor publice, parcurilor si zonelor verzi, furnizarea apei potabile si a energiei termice p/u populatie, administrarea si intretinerea fondului locativ de stat, intretinerea si functionarea unor statii de alimentare cu apa si epurare p/u ape menajere, alte actiuni de gospodarie comunala. Aceste tarife se incadreaza in regimul general de stabilire a tarifelor.

Tarifele la livrarea energiei electice

In RM, potrivit Hotaririi Consiliului ANRE nr.114 din 26.12.03 este stabilita Metodologia determinarii, aprobarii si aplicarii tarifelor p/u serviciile de transport si dispecerat ale energiei electrice. Metodologia stabileste:

Ø Componenta consumurilor si chelt incluse la calcularea tarifelor;

Ø Metoda de calculare a rentabilitatii investitiilor efectuate de catre intreprinderi;

Ø Modul de determinare, aprobare si aplicare a tarifelor.

Tarifele p/u serviciul de transport si dispecerat al energ electr se calculeaza:

unde Ct – chelt # de transport si dispecerat; Rn – rentabilitatea activelor noi; Dev – devierile financiare; V – cantitatea de energie electrica transportata prin retele de transport.

Tariful de livrare a energiei electrice consumatorilor finali p/u fiecare an “j” tre sa acopere chelt necesare p/u procurarea energiei electrice, precum si chelt reale p/u prestarea serviciilor de distributie si furnizare a energiei electrice consumatorilor.

Tarif de livrare a energiei electrice consumatorilor:

unde:

CEj – cost energ electrice procurate de # de distributie in anul “j”;EIj – vol energ electrice livrat consumatorilor in anul “j”:;

EAj – vol energ electrice procurat de catre # de distributie;LTj – consum tehnologic de energie in retelele electrice de transport;TFj – tarif p/u serviciul de transport si dispecerat al energ electrice;LDj – consum tehnologic si pierderile comerciale de energie electrica;UDCj – tarif p/u serviciul de distributie si furnizare a energiei electrice:

; CDj – chelt aferente serviciului de distributie si furnizare a energiei electrice; Rnj – rentabilitatea activelor noi(investitiilor) in anul “j”; Desvj – devierile financiare obtinute in anul tarifar precedent ce tre trecute in tariful anului curent.


Tarifele la livrarea energiei termice

In RM, potrivit Hotaririi Consiliului ANRE nr.114 din 26.12.03 este stabilita Metodologia determinarii, aprobarii si aplicarii tarifelor de livrare a energiei termice consumatorilor finali. Metodologia stabileste:

Ø Componenta consumurilor si chelt incluse la calcularea tarifelor;

Ø Metoda de calculare a rentabilitatii investitiilor efectuate de catre intreprinderi;

Ø Modul de determinare, aprobare si aplicare a tarifelor.

Tariful de livrare a energiei termice consumatorilor finali:

; unde: CP – costul energ termice procurate de # de distributie; Etl – vol energ termice livrat consumatorilor: ;

Etp – vol de energ termica procurat de la producatori; Etpd – vol de energ termica produs la centralele termice ale # de distributie; PT – consum tehnologic si pierderile admise de energie termica in retele de transport si distributie; CD – cost servic de transportare, distributie si furnizare a energiei termice consumatorilor finali; D – devierile financiare inregistrate in anul tarifar precedent.


Tarifele la livrarea gazelor naturale

In RM, potrivit Hotaririi Consiliului ANRE nr.122 din 25.03.04 este stabilita Metodologia determinarii, aprobarii si aplicarii tarifelor la gaze naturale, care stabileste:

Ø Componenta consumurilor si chelt incluse la calcularea tarifelor;

Ø Metoda de calculare a rentabilitatii investitiilor efectuate de catre intreprinderi;

Ø Modul de determinare, aprobare si aplicare a tarifelor.

Principiile mecanismului determinarii si reglementarii tarifelor:

ü Alimentarea fiabila a consumatorilor cu gaze naturale la costuri reale;

ü Acoperirea consum si chelt aferente exploatarii unitatilor de productie;

ü Efectuarea unei activitati eficiente si profitabile.

In conformitate cu prezenta Metodologie, tarifele se calculeaza si se stabilesc p/u 1000 m3 de gaze naturale pe fiecare gen de activitate.

Tarif p/u serviciul de transportare a gazelor naturale prin retele magistrale:

; unde Ctt – chelt totale ale # aferente activitatii de transport gaze naturale; Dft – devierile financiare; Rtt – rentabilitatea totala; Vt – vol de gaze naturale transportate: ; Vp – vol de gaze naturale procurate de catre toti ag ec p/u necesitatile RM; Pt – ponderea consumului tehnologic si a pierderilor tehnice de gaze.

Stabilirea tarifului de furnizare a gazelor naturale consumatorilor finali:

; unde Ctd – chelt totale; Rtd – rentabilitatea totala; Dfd – devierile financiare; Vd – volumul de gaze naturale distribuite in RM:

; Vid – vol de gaze naturale intrate in retele de distributie; PD – ponderea medie anuala a consumului tehnologic si pierderilor tehnice de gaze naturale.

No comments:

Post a Comment