Friday, February 13, 2009

Rolul statului in reglementarea comertului international. Element de baza taxele

Activitatea statului in vederea reglementarii relatiilor economice internationale este orientata in primul rind spre politica de protectionism. Protectionismul presupune utilizarea urmatoarelor instrumente tarifare si netarifare in vederea protejarii pietii interne de concurenta straina:

1) Metode administrative de reglementare – interzicerea sau limitarea exportului sau importului sau aplicarea embargoului, adica interzicerea exporturilor sau importurilor la anumite produse in sau dintr-o tara;

2) Metode economice de reglementare – utilizarea tarifului vamal a comisioanelor vamale, a accizelor;

3) Bariere tehnice de comert – utilizarea standardelor si normativelor tehnice, a sistemului de certificare, a normelor sanitar-veterinare.

Protejarea pietii interne a unei tari de concurenta marfurilor straine se poate realiza in principal prin regimul taxelor vamale. Prin intermediul lor statul urmareste obtinerea unor venituri bugetare, in acelasi timp si protejarea economiei de concurenta straina prin instituirea unor taxe cu un nivel ridicat.

La stabilirea nivelului taxelor vamale se tine cont de natura relatiilor comerciale existente intre tara importatoare si exportatoare. Astfel daca intre acestea exista conventiisau acorduri bilaterale in acest caz se practica niste taxe vamale conventionale care-s la un nivel mai redus.

Taxele vamale – platile obligatorii platite catre stat care asigura aproape 3% din veniturile bugetare. Taxele vamale urmeaza a fi delimitate de taxele pentru procedurile vamale numite comision vamal, ce nu au natura de impozit si se refera la efectuarea unor operatiuni concrete ale organelor vamale. In conformitate cu legislatia privind tariful vamal comisionul vamal alcatuieste 0,25% de la valoarea in vama a marfii.

Cotele taxelor se clasifica in:

Ø Ad-valorem – se determina ca % din valoarea marfii;

Ø Specifice – stabileste unitate de marfa;

Ø Combinate(1+2);

Ø Speciale – se aplica cu scopul protejarii pietii interne la anumite produse;

Ø Antidumping.

Administrarea taxei vamale se efectueaza ce institutiile vamale aflate in subordonarea MinFin. Efectele directe a taxelor vamale sunt de a face bunurile importate mai scumpe pe teritoriul tarii importatoare, adica se realizeaza astfel protejarea producatorilor autohtoni de concurentii externi.

No comments:

Post a Comment